18 Kasım 2017 Cumartesi

Akgun Hotel-Troya seamik sergi-Yılmaz Parlar Haberi


AKGÜN HOTELDE HARİKA SANAT 
3200 Yılında Troıa, Seramik Sergi
Dünyaca bilinen çok önemli kültürel marka Troya’nın, Turizmde 2018 TROİA yılı ilan edimesi kapsamında seramik sanatçısı İsmail Faris Öncel,  Akgün İstanbul Hotel ev sahipliğinde, TÜROB Türkiye Otelciler Birliği destekleriyle açtığı “3200 Yılında Troıa” isimli Seramik sergisiyle dikkat çekti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Troya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne kabulünün 20'nci yılı nedeniyle 2018'i Troya yılı ilan etmesiyle daha da önem kazanan muhteşem serginin açılışına İstanbul’un turizmden sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Turizm ve Kültür Bakanlığı Baş kontrolör Zişan Turp başta olmak üzere turizm örgüt temsilcileri, akademisyenler, iş ve sanat dünyasının önemli isimleri, sanatcı dostları ve elit sanatseverler katıldılar. 

Türkiye Otelciler Birliği-TÜROB destekleri ile Akgün İstanbul Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Akgün, Başkan Yardımcısı Ali Akgün’ün ev sahipliğinde, gerçeklesen sergi açılışında Akgün Hotel Genel Müdürü Sevda Yılgaz konuşmasında 
“Anadolu’lu ozan Homeros anlatmasaydı yazmasaydı  Homeros aşığı Arkeolog Alman Schliman Ilyada destanından yola çıkarak Hisariıktepe ‘de kazıları başlatmasaydı  ; Truva’ya hep antik çağın efsanesi gözüyle bakılacaktı.”  sözleriyle Akgün Hotelin konumuna atıf yaparak, “Topkapı Ulubatlı‘dayız, Bizans surları arkamızda . 564 yıl önce; İstanbul‘un fethinde bu surlara ilk bayrağı asarak canını veren Ulubatlı Hasan ne için savaştıysa; 3200 yıl önce; Yunan coğrafyasından gelen Akha’lar ile Truva‘yı savunmak için gelen Anadolu Devletlerinin top yekun  savaşına dönen Truva savaşı‘da bu toprakların Anadolu’nun aynı mücadelesiydi.” Şeklinde tarihin benzeliğini dile getirdi
Genel Müdür Sevda Yılgaz, Troia’nın 2018 Yılı olduğunun önemine değinerek emeği geçenlerin yaptıkları sürdürülebilir olmasını, istenen hedefe ulaşmasını, 2018 yılı dışında yüzyıllara taşınmasını, eğitim ve kültürün içine aktarılmasını umut ettiğini söyledi. 
Ilgaz, “İçine savaşçıların girdiği tekerlekli bir atın sergilenmesinin ötesine geçilerek, Truva’nın Anadolu algısı kalıcı olur.  Daha öteye nasıl geçelim. Sanatçı  İsmail Faris Öncel; 4, 5 yıl süren araştırmaları sonrası kronolojik sıraya göre derlediği eserlerini  , süreci  özetleyerek materyaller ve seramik tablolarla günümüze aktarıyor , aydınlanıyoruz. Dünya aydınlık Olsaydı Sanat Olmazdı  diyor ( yazar  Albert Camus) ; bizde bugün 100 ve daha yüzlerce kişiyi etkileyecek bu sergiyle 2018  e geçelim dedik .”dedi.
Protokol konuşmalarında; TÜROB Başkanı Timur Bayındır Turizmde kültürün önemini vurgulayan sözleriyle, tarih ve kültürün Çanakkale’deki Troya’nın elimizde  bir değer olduğunu, Troya 2018 yılı için   memnuniyetle katkıda bulunmak istediklerini söyledi.
İstanbul’un turizmden sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Troya 2018  ile Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ulusal ve uluslararası alanda Troya temalı spor, kültür, sanat, eğitim ve bilim dallarında çalışmalarının yapılması planlandığını aktardı.  
Troya seramik sanatçısı İsmail Faris Öncel ve Vitray sanatcısı Nuray Ortaç tarihi canlandıran kostümleriyle Truva hikayesini mizansenlediler.

Anlattıkları hikaye ise;  “3200 yıl öncesi antik çağlardan kopup gelen bir Anadolu efsanesi ; Argos’lu Sparta Kraliçesi Helena’nın Troya prensi Paris ile destansı aşkı, Günümüzden 3200 yıl önce, antik çağda,( MÖ 1184-1182 ) yaşadıkları destansı aşk sonucu Sparta Kraliçesi Helena’nın , Troya Prensi Paris tarafından kaçırılmasını bahane eden istilacı Akha’lar, Çanakkale boğazı girişindeki Kutsal İlion’a topluca saldırmışlar. Süratle büyüyen ve on yıl süren savaş, kısa zamanda bir Yunanistan coğrafyasından gelen Akha’lar ile Anadolu devletlerinin top yekün savaşına dönüşmüş. Efsanelere göre kahredici savaşa Yunan ve Anadolu tanrı ve tanrıçaları da fiilen karışmışlar. O çağda Anadolu’da yaşayan bütün kavimler Troya’ya yardıma gelmişler.” devamla tüm tarihi özetlediler. 
Yine verdikleri bilgiye göre ; “MÖ 850’lerde İzmir de doğan Homeros’un İlyada destanında anlattığı olaya binlerce yıl hep antik çağın bir efsanesi gözüyle bakılmış. 1870 yılına gelindiğinde, Homeros aşığı Alman Heinrich Schliemann, Homeros’un İlyada’sında belirttiği detaylardan yola çıkarak, gaflet tanrıçası Ate’nin Zeus tarafından fırlatıldığı Hisarlıktepe’de yaptığı kazılar sonunda efsanelerdeki Troya’yı gün ışığına çıkarmış.” 
Kutsal İlion’un hikayesi, çini ve seramik sanatçısı İsmail Faris Öncel tarafından, savaşın 3200’üncü yılına yetişecek şekilde, dört yılı aşan bir araştırma, seçme, değerlendirme ve çalışma sonucu taş karo çiniler ve seramik objeler üzerine yorumlanarak resimlenmiş.
Tablolar ve objeler oluşturulurken, MÖ 670-400 yılları arasında yaklaşık 270 yıllık süreçte yapılmış antik vazolar, amforalar, duvar resimleri, gravürler, heykel kompozisyonları, daha sonraki çağlarda batılı ressamlarca yapılan karakalem, yağlı boya tablolardan faydalanılmış. 
Gaflet Tanrıçası Ate’nin Hisarlıktepe’ye düşüşü ve İlios’un İlion şehrini kuruşu, bilahare on yıllık savaşı, savaş sonrası kahramanların uzun yıllar süren evlerine dönmeleri sırasında başlarından geçenleri anlatan çini tablolar ve açıklayıcı bilgi levhaları,sergide kronolojik sıraya göre teşhir edilmektedir.
En önemlisi sergideki resimlerde yer alan mitolojik efsane, açılış günü çağına uygun kostümlü sunucular tarafından teatral sunum yapılarak anlatılıyor. Bu da izleyiciyi serginin teması içine çeken ilginç detaylardan biri
Troya tabloları ilk olarak 19 Kasım 2014 ten itibaren 4,5 ay süre ile İstanbul Hasköy’deki Rahmi M.Koç müzesinde, Koç Grubunun değerli destekleri ile sergilenmiş.
Mevcut koleksiyon 2 yıl süren ilave çalışmalar ile zenginleştirildikten sonra ikinci Troya Sergisi 14-19 Kasım 2016 tarihleri arasında, Ankara Barosu Av.Atilla Sav Sanat Galerisinde gerçekleşmiş. 
Ozanın Söz sanatını, resime, seramiklere, çinilere, objelerden sahne sanatına tiyatroya aktaran Homeros aşığı sanatçı İsmail Faris Öncel ‘in eserleri 10 Aralık 2017 tarihine kadar Akgün İstanbul’da ziyaret edilebilir.
yilmazparlar@yahoo.com


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder