9 Ocak 2018 Salı

“Rai Tre”,Türkmenistan'ı 2018 yılında turizm için en iyi yer olarak tanımladı-Yılmaz Parlar

“Rai Tre”,Türkmenistan'ı 2018 yılında turizm için en iyi yer olarak tanımladı.

İtalyan Rai Tre televizyon kanalı tarafından izleyicileri arasında yapılan anket sonuçlarına göre, Türkmenistan seyahat edebilecek en önemli mekanların birisi olarak seçildi. Türkmenistan televizyon kanalının araştırması ile Tarih dalında birinciliği elde etti.

Televizyon kanalı tarafından dünyanın farklı bölgelerinden çekilen turizm ve seyahat hakkındaki sayısız televizyon programından sonra izleyicilerin ve turistlerin fikrine başvuruldu. Bu ankette, Türkmenistan tarihi mekanları ile izleyicilerin gönlünde taht kurdu.

Tarih ile ilgilenen insanlar için Türkmenistan’da seyahat edilebilecek birçok mekan bulunmaktadır.

Türkmenistan’ın daha fazla ilgi çeken tarihi anıtlarının başında Türkmenlerin Stonhenge’si olarak adlandırılan Altyn-depe kenti gelmektedir. Antik kent, tarihçilere göre, Tunç Çağı’na (M.Ö. 2300 - 1900) aittir. Burada, turistler antik halkların "yazı" biçiminin simgeleriyle tanışabilirler.
Bunun yanı sıra turistler için antik kent Parfiya ve onun kültür başkenti olan kadim Nisa kalesi büyük bir ilgi uyandırabilir. Bu topraklarda Yunanlılar ve Romalılar ilk önce Çinlilerle tanıştı. Bu bölgede, M.Ö. 53 yılında, Carrah Savaşı'nda yenmiş Crassus'un Roma lejyonları öfkeden kurtulmuşlardır.

Türkmenistan’ın doğu kısmında da Ortaçağa ait tarihi eserler bulunmaktadır. O yıllarda, bu bölgelerin kültür seviyesi ve bilim gelişimi açısından dünyada emsali yoktu.  İl Arslan, Tekeş, Turabek Hanım, Kutlug Timur minaresi, Astana-Baba Türbesi ve diğer antik şehirler ve türbeler turistlere o döneme ait tarihi bilgiler elde etmesine imkan sağlayacak.

Öte yandan, eski Merv toprakları da yabancı turistlerin ilgi odağındadır. Bu bölge 1999 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi dahil edilmişti. 2007'de kadim Nisa kalesi, ayrıca Köneürgenç tarihi eserleri UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil olmuştu.

Bir ay bundan önce Türkmenistan’da Büyük İpek Yolu’nun güzergahındaki Türkmenistan topraklarındaki tarihi eserlerde kazı ve araştırma çalışmaları için devlet programı onaylanmıştı. Bu program kapsamında Türkmenistan’ın tarihi eserlerinin ve kültürel mirasının yaygınlaştırılması için uluslararası araştırma merkezleri ve bilim adamları ile yakından işbirliği yapılacak.

Türkmenistan’da aynı zamanda 2018 yılı Türkmenistan Büyük İpek Yolu’nun kalbi olarak ilan edilmesi, bu alandaki çalışmalar için rehber olacak.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder